ועדת האתיקה
ועדת האתיקה למחקרים עם בני אדם בפקולטה למשפטים הוקמה בהתאם להחלטות סנאט אוניברסיטת חיפה מ- 10.12.09 ומ- 15.5.11.
לצד תפקידה העיקרי כגורם המוסמך לאשר מחקרים (או להציע בהם תיקונים ושיפורים), מיועדת הוועדה גם לעורר ולקדם מודעות בקרב חוקרות וחוקרים לסוגיות אתיות ולחשיבות ההקפדה על מכלול ההיבטים האתיים העשויים להתעורר אגב תכנון וביצוע של מחקר אקדמי.
עבודתה של הוועדה מונחית על ידי החלטות הסנאט דלעיל ועל ידי השאיפה להבטיח את קיומה של הסכמה מודעת של המשתתפים במחקר לעצם קיומו, להגן על שלומם ורווחתם של המשתתפים במחקר ולמזער פגיעות אפשריות בהם אגב המחקר. כל זאת, בצד קידום צרכי המחקר של החוקרים והחוקרות, פיתוח שיח אקדמי, ותוך מציאת איזון ראוי בין התכליות והערכים האמורים.
חוקרים השייכים לפקולטה למשפטים, מוזמנים להגיש בקשה לאישור ביצוע מחקר לוועדה הפקולטטית להערכת מחקרים בבני אדם.
בהתאם להחלטות הסנאט מ- 10.12.09 ומ- 15.5.11, כל מחקר הכולל בני אנוש או בהשתתפות בני-אנוש, הנערך על ידי, תחת חסות או בהשתתפות חוקר מאוניברסיטת חיפה חייב להיות מוגש לבדיקת ועדת אתיקה פנים מוסדית, ולקבל את אישורה בטרם ביצועו.
הדבר נכון גם במקרים בהם הוגשה ההצעה לאישור של ועדת אתיקה אחרת (במוסד אחר, ועדת הלסינקי, ועדת מחקרים או ועדת אתיקה במשרד ממשלתי וכיו”ב), גם במקרים בהם החוקר אינו אוסף נתונים מאנשים אלא עורך ניתוח משני של חומרים קיימים שאינם פומביים וגלויים לציבור הרחב (לדוגמה, חומרים משפטיים חסויים, מידע הנדלה ממאגר מוסדי), גם כאשר המשיבים “נטולי חולשות” (לדוגמה, סקר אינטרנטי הפונה למרצים) או שהנושא אינו נתפס כרגיש במיוחד (לדוגמה, עמדות בנושאים מקצועיים), גם כאשר המידע מוזמן מחברת סקרים (לדוגמה, איי-פאנל, אמזון טורק), וגם אם הנתונים הנאספים אינם כוללים כל פרט מזהה.
ועדת האתיקה להערכת מחקרים בבני אדם בפקולטה למשפטים סוקרת בקשות לביצוע מחקרים הנערכים על ידי נשות ואנשי סגל הפקולטה או בחסותם האקדמית (לדוגמה, על ידי סטודנטים או תלמידי מחקר הכפופים להם אקדמית, מומחים מקצועיים או אנשי שטח), שוקלת האם הבקשות עומדות בסטנדרטים המקובלים של מחקר אתי, וכן מציעה תיקונים שעשויים לשפר את התשתית האתית של המחקר.
החלטות הוועדה
יודגש כי האחריות על ביצוע המחקר בהתאם למסמכים שיוגשו לעיון הוועדה, לדרישת החוק ולאתיקה המחקרית והמדעית הנה של החוקרים. החוקר.ת הראשי.ת אחראי.ת להתנהגות אתית של הגופים השונים הפועלים במסגרת המחקר (כגון סטודנטים המעורבים המחקר, אלו המועסקים במחקר, עוזרי מחקר, חברות איסוף מידע, גופים מקצועיים שונים וכד’).
לוח זמנים
ליווי וייעוץ אתי – לפני, אחרי ותוך כדי ביצוע המחקר
לפני כל שינוי יש לפנות לקבלת אישור מחודש
לבירורים ופרטים נוספים
הפנייה לוועדה תכלול קובץ PDF יחיד הכולל (לפי הרצף שלהלן):
מכתב לוואי
אישור על הכשרה באתיקה במחקר
טופס בקשה לאישור המחקר
נספחים
פנייה לאישור הוועדה תוגש כקובץ PDF אחד לכתובת: ethicslaw@univ.haifa.ac.il ותכלול:
- מכתב לוואי (מלל חופשי)
- טופס פניית חוקר לוועדת אתיקה
- אישור על הכשרה באתיקה במחקר CITIprogram
- נספחים
מומלץ לפנות ללשונית “מה כוללת פנייה לוועדה” להסברים מפורטים.
חוקרים שמחקרם מתבצע ברחבי האיחוד האירופי מחויבים גם בכללי שמירת המידע של האיחוד האירופי, המפורטים בנוהל שאומץ על ידי אוניברסיטת חיפה בחודש ינואר 2022.
להלן הנחיית אחראי אבטחת המידע של האוניברסיטה לשימוש בגוגל פורמז למטרת מחקר:
- איסוף המידע ייעשה מחשבון אירגוני, משמע חשבון תחת “haifa.ac.il”.
במידת הצורך יש לפנות למתאם המחשוב בפקולטה, על מנת שיפתח לכם חשבון אירגוני. - לכל החשבונות שנגישים למידע תוגדר הזדהות דו שלבית (סיסמא + OTP).
- במחקר בו מובטחת אנונימיות למשיבים – יש לשנות את הגדרות השאלון כך שכתובות האיימיל של המשתתפים לא ייאספו. יש לוודא זאת בגליון איסוף המידע.
- יש לוודא שהגיליון שצובר את המידע משותף רק עם הגורמים הרלוונטיים.
יודגש כי המרחק בין מידע מאובטח למידע חשוף הוא מאוד מצומצם ושרותי הענן הם בטוחים לשימוש רק כאשר אתם נזהרים. אם אתם לא בטוחים שאתם פועלים בהתאם לנהלים הללו, כדאי להתייעץ עם מתאם המחשוב לבדיקה.
יצירת קשר
מייל הוועדה:
ethicslaw@univ.haifa.ac.il
יו”ר הוועדה:
ד”ר שרון רבינוביץ שנקר sharonrs@univ.haifa.ac.il
מזכירת הוועדה:
הגב’ יוליה לישצ’ינסקי 04-8288486