יש מרצים שמלמדים משפט, יש חוקרים שעוסקים במימון ויש כאלה שבוחרים להיכנס בדיוק למקום שבו הדברים נעשים מורכבים באמת.
פרופ' מורן אופיר שייכת לקבוצה השלישית. עשייתה האקדמית נעה בתפר שבין דיני תאגידים, דיני ניירות הערך, מימון וכלכלה התנהגותית, ומתמקדת בשאלה אחת בסיסית: איך בני אדם ואיך חברות באמת מקבלים החלטות כלכליות ופיננסיות ואיך נכון לעצב את סביבת קבלת ההחלטות כך שכולם יקבלו החלטות טובות יותר.
פרופ' מורן אופיר היא חברת סגל בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. היא מתמחה בדיני תאגידים ודיני ניירות ערך ומלמדת בין היתר בקורס סוגיות מתקדמות בדיני חברות ובקורס ניתוח התנהגותי של המשפט, לצד כהונתה כמנהלת האקדמית של מסלול התואר השני במשפט עסקי מסחרי.
היא בעלת תואר דוקטור במימון מהאוניברסיטה העברית בירושלים, במסגרת התכנית של המרכז לחקר הרציונליות. במהלך הקריירה האקדמית שלה שימשה חוקרת אורחת בפקולטות למשפטים של אוניברסיטאות מובילות ובהן אוניברסיטת ניו יורק, קולומביה, אוקספורד ו-LSE.
מחקריה עוסקים בשאלות של רציונליות והטיות. האם החלטות פיננסיות מתקבלות באופן שקול ומודע או שהן מושפעות מדפוסים פסיכולוגיים סמויים. כיצד טכנולוגיות פיננסיות חדשות משנות את אופן קבלת ההחלטות ומהי המסגרת הרגולטורית הנדרשת כדי לאפשר החלטות נכונות יותר.
מעבר לפעילות המחקרית, פרופ' אופיר פועלת לקידום שינוי חברתי ממשי. יחד עם ד"ר יפעת ארן הקימה את פורום "חברות", פלטפורמה עבור נשות אקדמית בתחומי המשפט המסחרי-עסקי במטרה לקדם שוויון מגדרי באמצעות תמיכה הדדית.
החזון של פרופ' אופיר לעתיד ממוקד בהמשך עריכת מחקרים בעלי ערך יישומי, כאלה שישמשו כלי עבודה עבור קובעי מדיניות ומקבלי החלטות וישפיעו בפועל על הסביבה המשפטית והעסקית שבה כולנו פועלים. לצד זאת, היא מבקשת להמשיך ולקדם איזון מגדרי כמרכיב יסודי במבנה הכוח הכלכלי.
לאחרונה נוסף נדבך משמעותי נוסף לעשייתה הציבורית והמקצועית: פרופ' מורן אופיר נבחרה לנשיאת האגודה הישראלית למשפט וכלכלה. מדובר בבחירה בעלת חשיבות מיוחדת, שכן היא האישה הראשונה (!) שנבחרה לתפקיד זה מאז הקמת האגודה. הבחירה משקפת הכרה רחבה בתרומתה המחקרית ובקולה הבולט בשיח שבין משפט, כלכלה ומדיניות.
