בעולם שבו רובם המכריע של הסכסוכים נפתר מחוץ לכתלי בית המשפט או בהליכים המקדמיים, הקליניקה ליישוב סכסוכים באוכלוסיות מוחלשות, בהנחיית המגשרת דנה גילה, הינה קליניקה חדשנית אשר מטרתה להעניק לסטודנטים ידע מעמיק והתנסות משמעותית בתחום הגישור וכן לחשוף אותם להליכים וכלים נוספים בתחום.
ההליך המשפטי הפורמלי מתאפיין בחלק ניכר מהמקרים בכשלים מובנים כגון סרבול, עלויות כספיות גבוהות, ופגיעה קשה במערכת היחסים עם הצד השני. נוסף לאמור, ההליך המשפטי אינו מטפל בשורשי המחלוקת, כך שלעיתים רבות ההכרעה השיפוטית אינה מביאה לסיום אמיתי של הסכסוך ואף מחמירה אותו.
חלק משמעותי מן הסכסוכים הקיימים יכולים להיפתר בדרכים של שיח ושיתוף פעולה בין הצדדים וכאלטרנטיבה לפנייה לבית המשפט. קיום הליך גישור במצב של קונפליקט, עשוי לשקם את מערכת היחסים שנפגעה, ולעיתים אף לשפר אותה תוך יצירת הזדמנויות חדשות לשיתוף פעולה. בנוסף, שימוש בכלי הגישור מעצים את הצדדים ומאפשר להם להשמיע את קולם.
הקליניקה פועלת במטרה להפיץ את התפיסה הגישורית ולהגביר את הפנייה להליכים חלופיים טרם פנייה לבית המשפט, זאת הן על ידי חינוך הסטודנטים לתפישה של עורכי דין שיתופיים/ עורכי דין פותרי בעיות, והן על ידי הגברת המודעות להליכים החלופיים בקרב האוכלוסיה בכלל, ואוכלוסיות מוחלשות בפרט.
את הקליניקה מלווה סמינר אקדמי של פרופ’ ארנה רבינוביץ עיני אשר מטרתו כפולה. ראשית, הסמינר יעניק למשתתפות ולמשתתפים כלים תיאורטיים לבחינת ההליכים בהן יעסקו בעבודתם המעשית, לגיבוש המטרות הראויות לפעילות הקליניקה ולאופן פעילותה. שנית, המשתתפות והמשתתפים יעשו שימוש בתובנות העולות מניסיונם המעשי על מנת לאתגר ולשכלל את החשיבה התיאורטית בתחום הגישור ויישוב סכסוכים.
במסגרת תחומי פעילותה, הקליניקה מציעה גישורים במגוון תחומים כגון: גישורי גירושין, גישור בין שכנים, גישור המערב אנשים עם מוגבלות נפשית וגישורים בנושאי פגיעה מינית. שירותי הגישור ניתנים ללא עלות לאוכלוסיות מוחלשות. הגישורים מבוצעים על ידי מנהלת הקליניקה, שהינה עו”ד ועו”ס, ובשיתוף אנשי מקצוע נוספים במידת הצורך.
כמו כן, הקליניקה מעבירה במגוון ארגונים ועמותות סדנאות של “כלים גישוריים” במטרה להנחיל למשתתפים כלים לניהול מו”מ אפקטיבי וכלים לפתרון קונפליקטים. (במהלך השנים הועברו סדנאות בעמותות לנוער בסיכון, בתי ספר בשכונות מוחלשות, בתי אבות, ש.י.ל.ה -עמותה לאנשים עם מוגבלות, קשר הפרחים – בית לאנשים עם מוגבלות שכלית, נוער “לתת”, קבוצת נערות בכעבייה, ועוד)
הסדנאות מועברות גם הן ללא עלות על ידי הסטודנטים ובליווי מנהלת הקליניקה. הסדנאות מועברות בעברית/ ערבית בהתאם לצורך.
לפרטים נוספים מוזמנים ליצור קשר:
רכזת גישורים – נעמה אזולאי – 052-6198013
מנהלת הקליניקה – דנה גילה – 052-3387884
בקליניקה השנה משתתפים 12 סטודנטיות וסטודנטים שהוסמכו כמגשרים עוד בטרם החלה שנת הלימודים, לאחר שעברו קורס גישור של 60 שעות (הועבר על ידי חברת “גושרים”). הסטודנטים משתתפים בגישורים יחד עם מנחת הקליניקה או מגשרים שותפים, ובנוסף שותפים לפרויקטים לקידום מדיניות ופרויקטים לגישור בקהילה.
- I. גישורים
- גישור משפחה
לראשונה השנה התחילו הסטודנטים בקליניקה לעסוק גם בגישורי גירושין, שהינם רגישים ומורכבים במיוחד. מזה כחודשיים מתנהל בקליניקה גישור גירושין של זוג, אשר האישה חולה במחלה קשה ועקב כך סובלת ממוגבלות פיזית המונעת ממנה לגדל את ילדיה. מצבם הכלכלי של הזוג קשה וישנה מורכבות רבה בתהליך, אך למרות זאת ניכרת התקדמות. הגישור נעשה על ידי מנהלת הקליניקה וצופה בו סטודנטית אחת בלבד, לבקשת בני הזוג ובשל מורכבות הסיטואציה.
- גישורי תביעות קטנות
עד כה נערכו השנה 7 גישורים בתיקים המופנים מבית המשפט לתביעות קטנות בחיפה, חלקם עם מנהלת הקליניקה וחלקם עם מגשרים ממרכז הגישור הקהילתי של חיפה. הסטודנטים לוקחים חלק אקטיבי בגישור, החל משלב הפנייה לצדדים, הזמנתם להליך, השתתפות פעילה בפגישת הגישור עצמה וניסוח ההסכם.
- II. הנחיית סדנאות להקניית כלי גישור לאוכלוסיות מוחלשות
הקליניקה רואה בכלים של יישוב סכסוכים כלים משמעותיים היכולים להעצים אוכלוסיות מוחלשות, ולאפשר להם לקדם את האינטרסים שלהם באופן מיטבי תוך שמירה על מערכות יחסים. בשל כך הקליניקה מעבירה סדנאות להקניית כלים ליישוב סכסוכים וגישור במסגרות שונות של אוכלוסיות מוחלשות כגון דיור בקהילה לאנשים עם מוגבלות, פנימיות לנוער בסיכון ועוד.
- קבוצת מנהיגות נשית משכונת כבאביר
סדנה בת ארבעה מפגשים לקבוצה של כ-12 נשים ערביות משכונת כבאביר בחיפה. במפגשים לקחו חלק שלושה סטודנטים, סטודנטית נוספת שהינה בוגרת הקליניקה וכן מנהלת הקליניקה. הפעילות נערכה בשיתוף במחלקה לשירותים חברתיים בחיפה. במסגרת הסדנה למדו הנשים שימוש בכלים שונים של העברת מסרים חיובית, הקשבה, התמודדות עם קונפליקטים ושיפור מיומנויות תקשורת. סדנה הסתיימה בהצלחה רבה ואף נקבע מפגש המשך שיתקיים באוניברסיטה לאחר פסח.
- פרוייקט ” מבואות משפט” לאנשים עם מוגבלות
הקליניקה חברה לפרויקט מבואות משפט שבמסגרתו מעבירים סטודנטים למשפטים שיעורים בתחומי המשפט השונים בבתי ספר או בארגונים חברתיים. במסגרת פרוייקט זה, העבירו סטודנטים בקליניקה סדנה בת שני מפגשים למבוגרים עם מוגבלות שהגיעו לאוניברסיטה ולמדו כלים שונים בפתרון קונפליקטים. הסדנה היתה מרתקת והתקבלו משובים מצויינים.
- גישור לקשישים וילדים במסגרת מרכז יום לקשיש
במסגרת פרוייקט “בית חם” למבוגרים עצמאיים, מגיעים זקנים משכונת רוממה מדי שבוע לבית הספר “ניגונים” בחיפה, ונהנים מסדנאות העשרה במגוון תחומים. לקראת סוף הסמסטר הגיעה הקליניקה לבית הספר, והעבירה שני מפגשים בנושא התמודדות עם קונפליקטים: במפגש הראשון השתתפו המבוגרים בלבד, ולמפגש השני הצטרפו גם ילדים מכיתות ה’ ו-ו’ מבית הספר, והתקיימה פעילות משותפת.
בעקבות הצלחת הסדנה, נתבקשנו להגיע לבית הספר פעם נוספת, ולהעביר פעילות זו לקבוצות נוספות של ילדים.
- III. פרויקט מבנים מסוכנים
- פיילוט בנושא הליכי יישוב סכסוכים בעבירות משמעת של סטודנטים באוניברסיטה
בשנה שעברה כתבה הקליניקה מסמך הבוחן את השימוש בהליך אלטרנטיבי ליישוב סכסוך במסגרת הליכי משמעת באוניברסיטה במקרים אשר יימצאו מתאימים על ידי האוניברסיטה. בנוסף התקיימו מספר פגישות על מנת לקדם רעיון זה בקרב הגורמים הרלוונטיים באוניברסיטה ובהן גילו גורמים אלה עניין בשילוב הליכי יישוב סכסוכים במסגרת הליכי משמעת. מאז הקיץ מתנהל גישור בהליך משמעתי מורכב ביותר, אשר נמצא בשלבי סיום מוצלחים ובתקווה – ייחתם בשבועות הקרובים.
- בית המשפט הקהילתי בחיפה
בחודש ספטמבר 2019 נפתח לראשונה בית משפט קהילתי בחיפה, שמטרתו לשקם באופן עמוק עבריינים המשתתפים בתוכנית ולהחזירם לקהילה, במקום להתמקד בענישה וכליאה. הקליניקה מעוניינת לקחת חלק בפעילות בית המשפט הקהילתי, על ידי העברת סדנאות של כלים לפתרון קונפליקטים לנאשמים וזאת מתוך אמונה שפעמים רבות אנשים נוהגים באלימות בשל קשיים לתקשר את הרצונות או התסכולים והקשיים שלהם. כמו כן, הקליניקה תציע שירותי גישור ללא עלות במטרה לצמצם קונפליקטים אותם הם חווים מול המשפחות, שכנים, מקומות עבודה וכו’. בשל העובדה שבית המשפט נמצא רק בשלבים הראשונים של הקמתו, וכרגע מצויים בתוכנית מספר מצומצם של נאשמים, הפרויקט זה נמצא בהתנעה ואנו מקווים שיצא לפועל בתקופה הקרובה.
- פרוייקטים נוספים
- תקצוב מרכזי הגישור: מרכזי הגישור הקהילתיים פועלים כיום ללא כל תקצוב למרות תרומתם החברתית הרבה ולמרות שעבודתם חוסכת למערכות המשפט והרווחה כסף רב. בעקבות כך, עבדו הסטודנטים בקליניקה על ניסוח פנייה לרשויות, וכאשר תקום ממשלה יופץ המכתב למשרדי הממשלה הרלוונטים בתקווה להסדרת נושא התקצוב.
- גישורים וסדנאות לאוכלוסיית הלהט”ב (עד כה נערכו שתי פגישות עם הנהלת האגודה).
- הסטודנטים המשתתפים בקליניקה, עברו טרם החל הסמסטר קורס גישור מסמיך המעניק תעודת מגשר בהתאם להמלצות הנהלת בתי המשפט (“ועדת גדות”).
- הקליניקה החלה בשיתוף פעולה עם המרכז ליישוב סכסוכים בחיפה – “בית הגפן”, במסגרתו מגשרים הסטודנטים ביחד עם מגשרי המרכז בתיקי תביעות קטנות שהופנו על ידי בית המשפט.
- הקליניקה הגישה למשרד המשפטים את הערותיה בעניין תקנות הגישור.
- הסטודנטים מתחילים בפרוייקט בו ילמדו כלים לפתרון סכסוכים בבתים לאנשים עם מוגבלות באזור חיפה והקריות וכן יגשרו בין הדיירים.
פרוייקטים
הנחיית סדנאות גישור בבית לאנשים עם צרכים מיוחדים – סדנאות בנות שלושה מפגשים בהן מלמדים משתתפי הקליניקה את דיירי הבית שימוש בכלים של העברת מסרים חיובית, הקשבה, ושיפור מיומנויות תקשורת. הסדנה הראשונה הסתיימה בשבוע שעבר בהצלחה רבה, וכבר נתבקשנו להגיע ולקיים סדנאות נוספות בבתים אחרים של בקהילה, וכן לקיים סדנאות המשך בבית זה.
גישור בסכסוכי שכנים בקרב אוכלוסיה עם מוגבלות – לאחרונה התקבלה בקליניקה פנייה ממנהלת קהילה לאנשים עם מוגבלות, בבקשה לקיים הליך גישור בין דיירת הסובלת ממוגבלות, לבין שכנתה. בשל קשיי התניידות של אחת מהמגושרות, נתבקשנו להגיע ולקיים את הגישור באזורן. כמו כן, לגישור תצוות סטודנטית דוברת רוסית, בשל היותה של אחת מהן דוברת רוסית בלבד.
גישורי תביעות קטנות – במסגרת פעילות הקליניקה, מגשרים הסטודנטים בתיקי תביעות קטנות המופנים לקליניקה מבית המשפט, וזאת בשיתוף עם מרכז “בית הגפן” . הסטודנטים משתתפים בגישורים בליווי מנהלת הקליניקה או בליווי מגשרים בכירים מ”בית הגפן” בהתאם לתקנות בתי המשפט.
מבקשי המקלט – בשבועת הקרובים מתחילה הקליניקה ליישוב סכסוכים, בשיתוף עם “בית הגפן” בפרויקט של הנגשת שירותי יישוב סכסוכים לאוכלוסיית מבקשי המקלט. מטרת הפרויקט הינה הבנה ומיפוי של צרכי האוכלוסייה בנוגע לסכסוכים בהם הם נתקלים, ולאחר מכן הצעה ותכנון של מערכת אשר תסייע להם ביישוב סכסוכים אלו.
בשלב הראשוני, שלושה סטודנטים מהקליניקה, ביחד עם סטודנטים לעבודה סוציאלית יצאו לשטח ויעבירו שאלונים לצורך המיפוי. הסטודנטים מהקליניקה יתכננו את החלק בשאלון המתמקד בסכסוכים וינסו להבין עם אילו סוגי סכסוכים מבקשי המקלט מתמודדים (מול מעסיקים? מול שותפים לדירה? מול הקהילה בה האם מתגוררים?), מה הקשיים העיקריים עמם הם מתמודדים (האם קשיי שפה? האם פערים בתרבות?) מהן האפשריות העומדות לפניהם כיום כאשר הם נתקלים בסכסוך ומה יכול היה לסייע להם במקרים דומים (סדנאות לשיפור המיומנות שלהם? הליך גישור פרטני? בניית הסכמות קהילתית?).
לאחר איסוף הנתונים וניתוח שלהם, ננסה להציע מודל שיענה על הצורך שלהם, הן בפתרון קונפליקטים קיימים והן במניעה של קונפליקטים עתידיים.
מבנים מסוכנים וליווי דיירי בתים אשר קיבלו צו של “בית מסוכן”– כיום לבניינים המקבלים צו זה, יש 14 ימים לתקן את הליקוי, ובמידה והליקוי אינו מתוקן, העירייה מטילה קנסות על בעלי הדירות. מאחר ומדובר באוכלוסיות מוחלשות הסובלות מקושי הן בהתארגנות והן בגיוס הכספים, במקרים רבים מצטברים לבעלי הבתים חובות כלפי העירייה, אשר הולכים ותופחים ככל שעובר זמן רב יותר עד אשר הם מצליחים להתארגן.
המגשרים משתמשים במיומנויות הגישור על מנת לסייע לדיירים לגשר על המחלוקות ביניהם, ולהתארגן לצורך טיפול בדרישת העירייה.
כמו כן, במסגרת פעילותם, יפעלו חלק מן הסטודנטים בפרוייקט כדי לייצר ולקדם מול העירייה מודל אלטרנטיבי בתחום יישוב הסכסוכים, על מנת להתמודד עם בעיה זו.
גישורים בקרב זוגות חד מיניים בשיתוף פעולה עם האגודה למען הלהט”ב – בקרוב עתידה הקליניקה להתחיל בשיתוף פעולה בו יתקיימו בקליניקה גישורים בקרב זוגות חד מיניים בתהליכי פרידה, וזאת בשיתוף עם האגודה למען הלהט”ב.
הליכי יישוב סכסוכים בעבירות משמעת בתוך האוניברסיטה – הקליניקה עובדת בימים אלו על פרוייקט שמטרתו להציע פיילוט במסגרתו יתקיימו באוניברסיטה הליכים אלטרנטיביים ליישוב סכסוכים במקרים של עבירות משמעת.
עתירות וקידום מדיניות
בשבועות הקרובים יתחיל שיתוף פעולה נוסף עם “בית הגפן”, במסגרתו ינסו הסטודנטים בקליניקה לסייע בשינוי מדיניות בתחום יישוב הסכסוכים בשני היבטים:
- תקצוב מרכזי הגישור הקהילתיים – אשר פועלים היום כמעט ללא תקצוב כלל למרות שהם חוסכים למערכת המשפט ולמדינה כסף רב.
- הקמת בית משפט קהילתי באזור חיפה.
ניירות עמדה – בחודש שעבר הגישה הקליניקה את תגובתה למשרד המשפטים בעניין תקנות בתי המשפט (גישור), התשע”ט-2018.
שיתופי פעולה עם גופים חיצוניים
- “בית הגפן” – המרכז ליישוב סכסוכים בחיפה
- המחלקה לעבודה קהילתית – עיריית חיפה
- נציבות שירות המדינה
- האגודה למען הלהט”ב בישראל
- “קשר הפרחים” – מערך דיור מוגן לאנשים עם מוגבלות
*שימו לב: לסיכום הפעילות המלא של הקליניקה : סיכום שנה״ל תשפ״א