הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה - מרכזי מחקר

המרכז למשפט וטכנולוגיה
The Haifa Center for Law & Technology
המרכז למשפט וטכנולוגיה הינו מרכז מחקר, בפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה. תכלית המרכז היא קידום פעילות מחקרית בתחומי המשפט והטכנולוגיה, ובנושא קניין רוחני. המרכז למשפט וטכנולוגיה מקדם דיאלוג בין אקדמאיים, חוקרים, קובעי מדיניות ואנשי עסקים, על מנת לפתח את התשתית המדעית הדרושה לשם עיצוב מדיניות משפטית בנושאים הנוגעים לטכנולוגיות חדשות.
המרכז עורך סדנאות וכנסים בנושאים שונים לשם קידום המחקר בתחום בקרב חברי סגל באוניברסיטאות, תלמידי מחקר, שופטים, עורכי דין, משפטנים, מקבלי החלטות והציבור הרחב.
המרכז מציע מגוון רחב של קורסים וסמינרים בקניין רוחני ובדיני מידע במסלולי התואר ראשון, התואר השני והדוקטורט. במסגרת הלימודים המתקדמים מוצעת תוכנית תואר שני במשפטים (LLM), התמחות במשפט וטכנולוגיה, וכן תוכנית מוסמך בלימודי משפט (MA) התמחות בעריכת פטנטים בשיתוף עם הארגון הבינלאומי לקניין רוחני (WIPO), המיועדת לבוגרי מדעים והנדסה.
המרכז צבר מוניטין בינלאומי ונהנה מרשת רחבה של קשרים ושיתופי פעולה עם גופים שונים, ביניהם: הספריה הלאומית, רשות הפטנטים, משרד המדע הטכנולוגיה והחלל, ואיגוד האינטרנט הישראלי ISOC-IL.
אירועים קרובים
There are no upcoming events at this time
המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה מקדם מחקר הנוגע לתחומים של משפט וטכנולוגיה ומדיניות בתחום החדשנות לשם יצירת בסיס מדעי למדיניות בהקשר של טכנולוגיות חדשות.
תחומי המחקר של המרכז כוללים בין היתר: דיני ומדיניות פטנטים, יישוב סכסוכים מקוונים, הגנת מידע ופרטיות, תוכן פתוח, מסחר מקוון, תרבות מקוונת, ניתוח כלכלי של טכנולוגיות מידע, נטרליות רשת, קביעת סטנדרטים, היבטים משפטיים של ביו-טכנולוגיה ועוד.
להלן רשימה חלקית של המחקרים:
- עידוד חדשנות באבטחת סייבר – מטרתו של המחקר הינו בחינה של הנחות המוצא בכל הנוגע למעורבותה של הממשלה בקידום של חדשנות, תוך הצגת ביקורת של הנחות אלו לאור האתגרים של עולם הסייבר.
- מלחמת האזרחים הקיברנטית: תפקידי האזרחים במלחמה קיברנטית: פרויקט המחקר מנתח את האיומים החדשים לאזרחים במלחמה קיברנטית, הנוצרים בעיקר מאזרחים אחרים, ומציע פתרון לאיום המידע החדש.
- פורום הסייבר – פורום סייבר הינו פרויקט משותף של המרכז למשפט וטכנולוגיה ומרכז מינרבה לחקר שלטון החוק במצבי קיצון באוניברסיטת חיפה, אשר מתרכז במחקרים בנושאי משפט וסייבר. תכליתו של הפורום הינו לקדם פעילות מחקרית בתחומי הסייבר, מצבים קיצוניים ומשפט וטכנולוגיה.מדע נגיש – פיתוח מדיניות ותשתית משפטית להנגשתם של תוצאות מחקרים – מטרת המחקר היא לזהות את חסמי הגישה לפרסומים מדעיים ולתוצאות מחקר ולעצב אסטרטגיות משפטיות להנגשתם.
- מדיניות ניהול זכויות קניין רוחני במגזר המו”פ הממשלתי – מטרתו של מחקר זה הינה לבנות תשתית רחבה עבור מדיניות מדעית הנוגעת להעברת ושיתוף ידע, אשר מקורו ממחקר במימון ציבורי. בפרט, המחקר עוסק בתחום המו”פ הממשלתי.
- פרוייקט טרור מקוון – מטרתו הראשית של הפרויקט הינה להגדיר את התופעה של טרור מקוון בהסתמך על מחקר תיאורטי מקיף. כמו כן, המחקר יבחן את הכתיבה המקצועית הנוגעת להתמודדות עם טרור מקוון.
- דמוקרטיה מתגוננת – אמצעים משפטיים להגנת סייבר והגנה על זכויות חוקתיות (מחקר ממומן על ידי משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל): מטרת המחקר היא לספק מודל סיסמטי לעיצוב של מדיניות משפטית, כמו גם, כלים משפטיים להתמודדות עם איומי סייבר על ישראל כיום. כמו כן, המחקר יציע קווים מנחים וכלים לקובעי מדיניות בתחום.
- Challenging The Black Box: On the Accountability of Algorithmic Copyright Enforcement – מטרת המחקר הינה למפות את גבולות הביקורת הציבורית של אכיפת זכויות יוצרים בדרך של אלגוריתם, כמו גם, לבחון את הכלים השונים לצמצומם (המחקר נערך בשפה האנגלית).
- פרויקט הנגשה עברית – הליכי דיגיטציה בספריה הלאומית: הקליניקה למשפט וטכנולוגיה מלווה את הספרייה הלאומית בסוגיות המשפטיות המתעוררות במסגרת תהליך הדיגיטציה של אוסף הספרייה והנגשתו באמצעות רשת האינטרנט. המחקר המשפטי הנערך במסגרת זו יהיה נגיש לציבור הרחב ויסייע לספריות וארכיונים להנגיש אוצרות תרבות במתכונת דומה.
- פרויקט קריאטיב קומנס (CC) ישראל – קריאטיב קומנס הוא ארגון עולמי ללא מטרות רווח, המציע רישיונות (בהם “חלק מזכויות שמורות”), המהווים חלופה למנגנון זכויות היוצרים המסורתי (בו “כל הזכויות שמורות”). במסגרת פרויקט זה, הקליניקה למשפט וטכנולוגיה עוסקת בהעלאת המודעות להסרת חסמים למידע ולידע (“מידע פתוח”) באמצעות הרצאות לקהילות יוצרים ומשתמשים ולציבור הרחב, מקיימת מחקרים העוסקים ברישיונות המוצעים על ידי הארגון ואחראית על עדכון הרישיונות ואחזקת האתר של הסניף הישראלי של קריאטיב קומנס creativecommons.org.il.
- The New Enforcement Regime: Enforcing Copyrights Online and Personal Freedoms – The research will examine the enforcement regime in Israel in relation to the obligations imposed on intermediaries involved with the Internet to deploy blocking, filtering and preventive technologies in order to enforce copyrights.
- מיפוי גבולות המשילות במדיה חברתית – מטרת הפרוייקט הינה להתייחס לצורות המשילות הנובעות מרשתות חברתיות מקוונות, תוך ראייה של אותן רשתות כאזורי טכנולוגיה וחברה חדשניים. פרוייקט המחקר הנערך במשותף על ידי שלושה חוגים – מכון Hans Bredow Institute באוניברסיטת המבורג, החוג לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה והמרכז למשפט וטכנולוגיה (הפרוייקט נערך בשפה האנגלית).
- מדיניות למינוף המחקר בתאי גזע באמצעות קניין רוחני – מחקר בתאי גזע מצוי כיום בחזית המחקר הביוטכנולוגי ופריחתו מעוררת מגוון סוגיות ייחודיות מתחום המשפט ומתחום האתיקה אשר זוכות להתייחסות בקרב מחוקקים, רגולטורים ומעצבי מדיניות ברחבי העולם. המחקר הנוכחי מנתח את תמונת המצב של הפרקטיקה הנוהגת כיום בישראל במוסדות המחקר השונים בניהול זכויות קניין רוחני בתאי גזע ובמסחורן.
- פרויקט השכלה נגישה: שימוש הוגן בהשכלה הגבוהה – מטרתו של פרויקט “השכלה נגישה: שימוש הוגן בהשכלה הגבוהה” לסייע בשיפור הנגישות של חומרי הוראה ומחקר המוגנים בזכויות יוצרים בקרב המוסדות להשכלה גבוהה בישראל. הפורום נוסד על ידי המרכז למשפט וטכנולוגיה בשיתוף עם בית הספר למשפטים, המסלול האקדמי – המכללה למנהל. הפורום מנוהל בראשות פרופ’ ניבה אלקין-קורן, ד”ר אורית פישמן-אפורי וגב’ עמירה דותן.
- חוק המחייב את פייסבוק וגוגל לשלם על תוכן שנוצר על ידי אחרים, מיכל גל בראיון לרשת i24, פברואר 2021
- החוק שיפליל את כולנו (“כלכליסט”), אלדר הבר, 2016
“התיקון המוצע לחוק זכות יוצרים אינו ראוי במדינה מודרנית שמבקשת ליצור איזון ראוי בין האינטרסים של היוצרים לבין ציבור הצרכנים”